Zapošljavanje sezonskih i stranih radnika u Hrvatskoj

26.2.2024, ONLINE

Problem koji traje već duže vrijeme, a poprima ozbiljne razmjere u Hrvatskoj nedostatak je radne snage. Iz tog razloga mnogi poslodavci postavljaju pitanje kako uopće opstati na tržištu rada ako nema radnika? 

S obzirom na to da je pred nama razdoblje kad će sezonski radnici biti vrlo traženi, ovom online konferencijom će se pokušati odgovoriti na pitanja koja rješavaju specifičnosti sezonskih djelatnosti i stranih radnika. Zapošljavanje sve većeg broja stranaca, odnosno stranih radnika u Hrvatskoj u nekim djelatnostima postaje sve neophodnije. Kako na tržištu rada uopće nema ili nema dovoljno domaćih radnika kako bi se popunila radna mjesta, poslodavci sve više imaju potrebu za inozemnim radnicima.

Kako si poslodavac može pomoći u trenutku kada jednostavno nema radnika?

Poglavito je to primjetno u djelatnostima brodogradnje i graditeljstva, a osim toga, sve je veća potreba za stranim radnicima u djelatnostima turizma i ugostiteljstva, a što se poglavito vidi tijekom turističke sezone u kojoj poslodavci teško pronalaze određeni profil kadrova.

U tom slučaju, za sam opstanak i daljnje poslovanje potrebno je djelovati odlučno i zaposliti koga je trenutno moguće na tržištu rada u Hrvatskoj. To znači da je u cijelosti ili barem u jednom dijelu poslovanja potrebna adaptacija na situaciju što se tiče izostanka radne snage na tržištu rada u Hrvatskoj. S obzirom na to, nameće se potreba da ljudski resursi kod hrvatskih poslodavaca, što bolje poznaju i primjenjuju pravni okvir pri zapošljavanju sezonskih i stranih radnika.

Izazovi i rješenja u tržištu nekretnina: Pravni i porezni aspekti

15.3.2024, ONLINE

Sporovi u vezi s nekretninama često su na žalost svakodnevna pojava u praksi. Neinformirane odluke prilikom sklapanja pravnih poslova vezanih uz nekretnine mogu dovesti do velikih financijskih rizika i dugotrajnih sudskih postupaka. Kako bismo smanjili te rizike, nužno je educirati se o ključnim aspektima vezanim uz promet nekretnina, poreze i zakup poslovnog prostora.

Predavanje će se fokusirati na najčešće zablude i pogreške koje se događaju prilikom sklapanja ugovora o zakupu. Polaznici će imati priliku čuti primjere najčešćih sporova u vezi sa zakupom nekretnina, kao i primjere dobre prakse prilikom pregovaranja ugovora o zakupu. Na taj način će steći uvid u što treba obratiti pažnju prilikom zaključivanja takvih ugovora.

Osim toga, predavanje će obuhvatiti teme oporezivanja nekretnina, poreznog položaja prometa nekretnina u postupku ovrhe, amortizacije nekretnina, oporezivanja najmova, ispravaka pretporeza i mnoge druge važne aspekte vezane uz oporezivanje nekretnina. Svi ovi elementi od presudne su važnosti za razumijevanje transakcija nekretnina i zakupa poslovnih prostora.

Cilj predavanja jest približiti polaznicima zakonske odredbe povezane s transakcijama nekretnina i zakupom poslovnih prostora, kako bi se smanjili financijski rizici i rizici sudskih postupaka. Kroz predavanje, polaznici će steći vrijedna znanja i alate koji će im pomoći da donose informirane odluke u vezi s nekretninama, što će im omogućiti sigurniji i uspješniji razvoj njihovih poslovnih i privatnih investicija. Ne propustite ovu priliku da unaprijedite svoje znanje i smanjite rizike vezane uz nekretnine!

Gospodarenje otpadom u 2024.

22.3.2024, Zagreb

Sve što trebate znati kako biste se upoznali s promjenama u zakonodavstvu.

U 2023. godini stupilo je na snagu nekoliko značajnih izmjena i novina u Zakonu o gospodarenju otpadom i pripadajućim propisima.

Koje promjene vas se tiču? Na što se pripremiti u narednom razdoblju? 

Unatoč provođenju mjera poput prevencije, ponovnog korištenja, recikliranja i oporabe otpada, količina komunalnog otpada u RH i dalje se kontinuirano povećava. Odvojeno sakupljanje otpada ne zadovoljava ciljeve postavljene u okviru EU-27 i nacionalne regulative (samo 14% u odnosu na 2010).

Donesen je Plan gospodarenja otpadom 2023. - 2028, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja "Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine", temeljni planski dokument gospodarenja otpadom.

Postupanjem prema Pravilniku osigurat će se prelazak na kružno gospodarstvo i smanjenje otpada, u skladu s ciljevima Plana gospodarenja otpadom RH. Također, odredbe Pravilnika usmjerene su na postupno smanjenje odlaganja otpada, posebno otpada koji je pogodan za recikliranje ili drugi postupak oporabe.

Dotaknut ćemo se konkretnih primjera ESG izvještavanja, pregleda sustava, resursa i kružnog gospodarstva.

Usklađenost sa zahtjevima zakona o zaštiti okoliša obično se dodjeljuje osobi ili osobama koje su već vrlo zaposlene.

Zbog toga je većina poslova povjerena ovlaštenim tvrtkama za gospodarenje otpadom. Međutim, praksa pokazuje da je nužna određena razina osposobljenosti takve osobe kojoj se ovi poslovi dodjeljuju.

Što možete očekivati?

Sveobuhvatni program pruža vam:

  • Pojašnjenja trenutnog i planiranog zakonodavstva o zaštiti okoliša
  • Sređivanje evidencija, izvješća i kompletne dokumentacije
  • Izbjegavanje kazne za prekršaje , kao što su nedovoljna evidencija i izvješćivanje, neadekvatno označavanje, skladištenje i sl.
  • Pravilno označavanje i skladištenje vašeg otpada 
  • Procedure i upitnici koji vas vode kroz pravilno izvršavanje zadataka
  • ESG kružno gospodarstvo
  • Savjet ili predloženo rješenje za određeni ekološki izazov s kojim se suočavate

Mnogo je novina u području gospodarenja otpadom, zato nam se pridružite na predavanju i saznajte sve informacije od predavača iz prakse, razmjenite iskustva s kolegama i povežite se.

HeRo 2024. - HR konferencija - inspirirajte se najboljima

11.9.2024, Zagreb

Pridružite nam se na dvodnevnom insiprativnom predavanju u ugodnoj atmosferi, okruženju i druženju na HeRo stručnom skupu! Zanimljive i aktualne teme upotpunili smo zabavnim i opuštajućim popratnim sadržajima. 

Tijekom konferencije dobit ćete pregled aktualnih tema, novonastalih trendova i promjena za HR-ovce!

Vrhunski tim predavača, aktualna predavanja i vrijedne informacije za vaše poslovanje i praksu. Pridružite nam se na predavanju, podijelite iskustva i povežite se!


Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima